DEZE FLES IS AL 10 JAAR lang circulair!
Duurzaamheid van PET-flessen
Onze PET-flessen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic (rPET) vanuit onze oude flessen. Dit betekent dat we geen nieuw plastic toevoegen aan de wereld en onze impact op het milieu verkleinen. Zo zijn onze flessen dus 100% gerecycled maar ook nog eens circulair. Door te kiezen voor rPET helpen we afvalstromen te verminderen en dragen we bij aan een circulaire economie.
Na inleveren van onze flessen bij de statiegeld automaat wordt het plastic van de flessen omgezet in korrels. Van deze korrels worden preforms gemaakt die wij in onze productie weer gebruiken om nieuwe flessen van te maken. Zo is de cirkel helemaal rond en zijn onze flessen ciculair.
Duurzaamheid van onze Tetra pak pakken
Onze Bar-le-Duc pakken zijn door Tetra Pak gemaakt en ontworpen met het milieu in gedachten. Wij maken bewuste keuzes in samenwerkingen met onze leveranciers om niet alleen kwaliteit maar ook duurzaamheid te waarborgen. In onze samenwerking met Tetra Pak staat duurzaamheid en kwaliteit dan ook centraal.
De pakken van Tetra Pak kunnen na gebruik worden ingeleverd bij het PMD afval. Hier worden de pakken zo goed mogelijk gerecycled om weer nieuwe producten van te maken. Zo worden de papiervezels hergebruikt voor kartonproducten, en worden de overige materialen gebruikt voor pallets en meubels. Met deze verpakkingen verminderen we onze afhankelijkheid van fossiele grondstoffen en dragen we bij aan een duurzamer verpakkingsproces.
Sinds 2023 werkt Bar-le-Duc & Stichting Landschap Erfgoed Utrecht: Samen voor een groenere toekomst
Bij Bar-le-Duc vinden we het belangrijk om bewuste keuzes te maken voor de natuur. Daarom werken we samen met Stichting Landschap Erfgoed Utrecht, een organisatie die zich inzet voor het behoud en herstel van natuur en erfgoed in de provincie Utrecht.
Onze natuurlijk mineraalwaterbron ligt in Utrecht, waardoor we een sterke connectie voelen met dit gebied en wij graag willen bijdragen aan de het behoud van de prachtige natuur in onze omgeving. Dit maakt onze samenwerking met Stichting Landschap Erfgoed Utrecht extra bijzonder. Zo dragen wij bij aan de biodiversiteit en de natuur in de regio. De plek waar ons natuurlijk mineraalwater zijn oorsprong vindt. Zo sponsoren wij het droogte project en andere diverse projecten. Ook helpen wij met onze collega’s bij het onderhoud van verschillende natuurgebieden met een meewerkdagen.
Beeld ©BiodiversiteitUtrecht
Wat doet Stichting Landschap Erfgoed Utrecht?
– Beschermt en onderhoudt natuur en cultureel erfgoed.
– Werkt samen met zo’n 11.000 vrijwilligers.
Organiseert projecten zoals:
– Bijzondere Buitendagen;
– Groen aan de Buurt;
– Klompenpaden ontwikkelen en beheren;
– Kleine Landschapselementen en bloeiende bermen;
– Laat mensen de natuur ervaren via Bijzondere Buitendagen.
De samenwerking met Bar-le-Duc
Onze bijdrage aan Stichting Landschap Erfgoed Utrecht richt zich vooral op het droogteproject in Groenekan, een initiatief dat helpt om natuurgebieden beter bestand te maken tegen droogte en klimaatverandering. Zo dragen wij bij aan een toekomstig behoud van water in de regio. Daarnaast ondersteunen we diverse natuurprojecten in de provincie Utrecht.
Beeld ©BiodiversiteitUtrecht
Wat we doen:
– Financiële steun voor projecten die bijdragen aan biodiversiteit.
– Beschikbaar stellen van Bar-le-Duc water voor vrijwilligers, zodat zij goed gehydrateerd blijven tijdens hun werkzaamheden.
– Helpen bij het verminderen van plastic afval in de natuur door 100% recyclebare verpakkingen.
– Als team helpen wij mee met het onderhoud van de natuur tijdens een jaarlijkse teamdag.
Samen stap voor stap vooruit
Duurzaamheid is een proces waarin we continu verbeteren. We zetten stappen om onze impact te verkleinen, zoals het gebruik van 100% recyclebaar materiaal en het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Door samen te werken met Stichting Landschap Erfgoed Utrecht willen we iets teruggeven aan de natuur en bijdragen aan een groenere toekomst.
Wil je meer weten? Ontdek het werk van Stichting Landschap Erfgoed Utrecht op www.landschaperfgoedutrecht.nl of kijk hier op de website van het droogte project www.biodiversiteitutrecht.nl
Beeld ©BiodiversiteitUtrecht
Impact reduceren tijdens productie en transport.
Onze impact op het milieu willen we zo laag mogelijk houden. Dit stopt niet bij onze verpakkingen. Ook in onze productie en de leveringsketen kijken we continu welke belangrijke stappen wij kunnen nemen.
Zonnepanelen op onze fabriek
We wekken een groot deel van onze energie zelf op met zonnepanelen, hierdoor zijn we voor een groot deel zelfvoorzienend.
Minder transportkilometers
Door onze centrale liggen in het midden van het land kunnen wij op efficiënte wijze onze producten door het land transporteren. Wat resulteert in minder kilometers, en uiteindelijk dus ook in een lagere CO₂-uitstoot!
Productie recht boven de bron
De Bar-le-Duc bron bevindt zich recht onder onze fabriek. Zo hoeven wij alleen maar het natuurlijk mineraalwater naar boven te pompen voordat wij het afvullen. Dit zorgt ervoor dat ons hele productieproces zo efficiënt mogelijk is ingericht wat onze CO2 voetafdruk weer verminderd.
WIST JE DAT...
Met alle gezinnen in je straat drink je gemiddeld 123.000 liter mineraalwater. Een straat vol lege flessen dus!
Veel gestelde vragen
Wij hebben antwoorden.
Bar-le-Duc is zuiver mineraalwater, ontstaan uit de regen die circa 1200 jaar geleden op de Utrechtse heuvelrug is neergevallen. In deze tijd was er nog geen sprake van luchtvervuiling. Het water, dat nu op circa 150m diepte door vele kleilagen beschermd ligt, wordt rechtstreeks vanuit de bron gebotteld.
Mineraalwater zoals dat ontspringt bij de bron mag verder maar een beperkt aantal handelingen ondergaan voordat het als natuurlijk mineraalwater in de handel mag worden gebracht. In grote lijnen komt het erop neer dat niets aan het water mag worden toegevoegd (behalve koolzuurgas) en dat uitsluitend door beluchten en filtreren stoffen als ijzer en mangaan mogen worden verwijderd. Deze stoffen geven een ongewenste smaak en kleur aan het water. Dit passen wij ook toe bij het Bar-le-Duc water: eerst wordt het water belucht met steriele lucht. Mangaan en ijzer uit het water worden daardoor omgezet in mangaanoxide en ijzeroxide. Deze stoffen worden vervolgens afgescheiden door het water te filtreren. Na deze behandeling is het water gereed om afgevuld te worden.
Bar-le-Duc is zuiver mineraalwater, ontstaan uit de regen die circa 1200 jaar geleden op de Utrechtse heuvelrug is neergevallen. Het water is langzaam in de bodem gezakt tot een diepte van circa 150m waar het wordt beschermd door een dikke kleilaag. Onderweg hebben de vele aardlagen het water gezuiverd en heeft het water de mineralen opgenomen. Dit water wordt hierna rechtstreeks vanuit de bron gebotteld.
Het meest kenmerkende verschil tussen leidingwater en mineraalwater is de constante samenstelling van het mineraalwater. Terwijl leidingwater steeds van samenstelling kan wisselen door het afwisselend gebruik van oppervlakte water en bronwater.
Leidingwater mag zijn onderworpen aan allerlei bewerkingen, zoals behandelen met chloor of ozon, filteren met koolstof enz. Dit mag bij mineraalwater niet! Natuurlijk mineraalwater bevat geen enkele toevoeging en heeft geen enkele bewerking ondergaan, zoals filteren, chloriseren, ozoniseren.
Het water uit de Bar-le-Duc bronnen is honderden jaren geleden als regen gevallen en heeft op zijn weg naar de bron derhalve het een en ander aan mineralen opgenomen. Het mineraalwater wordt voortdurend gecontroleerd op zijn originele samenstelling, zoals die was bij het erkennen van de bron.
In natuurlijk mineraalwater, zoals Bar-le-Duc, zitten van nature diverse mineralen. De afkortingen die op de verpakking staan vermeld, staan voor deze mineralen, uitgedrukt in miligram per L water.
Ca: Calcium
Mg: Magnesium
Na: Natrium
K: Kalium
F: Fluor
Cl: Chloride
SO4: Sulfaat
HCO3: Waterstofcarbonaat
NO3: Nitraat
Bar-le-Duc water is van nature natriumarm, waardoor het inderdaad zeer geschikt is voor de aanmaak van babyvoeding.
Bij Bar-le-Duc zijn we druk bezig met duurzaamheid. Zo zijn onze PET flessen al sinds 2015 gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Ook proberen wij onze fabriek zo duurzaam mogelijk in te richten. Zo ligt ons hele dak ligt vol zonnenpanelen, en bevindt de bron zich recht boven de fabriek. Dit zorgt ervoor dat ons hele productie process een stuk efficienter is. Ook blijven wij werken aan onze samenwerking met stichting landschap erfgoed voor het behoudt van het landschap. Zo proberen wij met Bar-le-Duc ons steentje bij te dragen op gebied van duurzaamheid.
Staat jouw vraag er niet tussen?
Wij helpen je graag. Stel je vraag via ons contactformulier.